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Appendix A 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Q: How many teams participate in the tournament? 
A: In the Southeast Region there are typically up to 8 teams participate, 
which includes the Host team.  Also, from time-to-time, we may have teams from 
The Bahamas and other off-shore participants. 
 
Q: Does the host team have to play in the “extra (play-in)” game in the 
Regional? 
A: Yes.  Babe Ruth Baseball Rules and Regulations state that the host team 
of the tournament being hosted cannot have a bye. (Rule 11.06, paragraph 7) 
They must play in the first round. 
 
Q: What type of first aid is required at the field? 
A: At a minimum, the host must have a complete first aid kit and someone 
who is qualified to administer first aid.  Immediate access to emergency services 
must be available in the event of more serious injuries. 
 
Q: What type of baseballs and softballs and how many are supplied? 
A:  Babe Ruth League headquarters requires that only Rawlings baseballs 
and Worth softballs be used for all tournaments.  A pre-determined number are 
supplied by the Southeast Regional Commissioner. 
 
Q: Does the host have to pay for both room and board for the assigned 
Southeast Regional Representative and Umpires? 
A: No.  The host is only required to pay for the hotel room of the Southeast 
Regional Representative and one room for each two umpires that are sent in by 
the Southeast Regional Commissioner.  The Southeast Regional Representative 
is responsible for his or her own meals and other expenses. 
 
Q: Can the Host Tournament Director also manage the Host team? 
A: No.  The Host team manager cannot be the Host Tournament Director.  
This position must be held by another non-tournament individual not associated 
with the Host tournament team. 
 
 
 



Appendix A 
Revised August 1, 2019 

 

 
Page 2 
 
 
Q: Who creates the schedule for the tournament? 
A: The Southeast Region tournament schedule will be created by the 
Southeast Regional Commissioner or the Assistant Regional Commissioner, 
Operations or Softball, and will be reviewed by the Host for recommendations 
regarding playing times, field(s), etc., when necessary. 
 
Q: Do we have to have an Ice Breaker (banquet or picnic)? 
A: No.  This is optional. 
 
Q: Do we have to have an opening ceremony? 
A: Yes.  The Host is required to present an opening ceremony prior to the 
first tournament game.  This is in addition to the Managers, Coaches, Umpires, 
and Tournament Officials breakfast meeting and the tournament games. 
 
Q: Do we have to have a Managers, Coaches, Umpires, and Tournament 
Officials Breakfast meeting? 
A: Yes. The Managers, Umpire UIC, and Tournament Officials breakfast 
meeting is required to be held on the morning of the first tournament game, and 
at an appropriate place for this type of event (NOT AT THE FIELDS). 
 
Q: Do we have to put out a program book? 
A: No.  The decision of whether or not to put out a program book is up to the 
Host. 
 
Q: What type of souvenirs can be sold? 
A: Anything that is appropriate for the youth of the game and not offensive 
can be sold.  Things such as t-shirts with the team names (or players’ names) 
and program books are always the best sellers. 
 
Q: Can we use our local umpires? 
A: The Southeast Regional Commissioner will provide up to three NUA 
Certified umpires.  Local NUA Certified umpires can be used as long as they 
have a reputation for fairness and professionalism on the field.  (Local umpires 
must be approved by Regional Commissioner or the Assistant Regional 
Commissioner, Operations, before they can be assigned.) 
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Q: How do we provide information to each State winner? 
A: It is not necessary for the Host to contact each State winner.  The Host is 
required to provide all necessary information to the Assistant Regional 
Commissioner, Operations, via the MTIP Questionnaire, who will put together the 
Manager’s Tournament Information Package (MTIP).  This package is posted on 
the Southeast Region website so that the State Commissioner can print and 
provide a copy and the web link to their team as soon as they win the State 
tournament.   
 
Q: How do we know which teams will participate? 
A: The State champion teams (and the Host teams) are required to register 
via the online Baseball or Softball Team Registration Form within 24 hours of the 
completion of the State tournament.   The team registration is an online, real-time 
database where the Host can access the team details information. 
 
Q: Who is responsible for the hotel rooms for the teams? 
A: Each traveling team is responsible for their own hotel reservations and 
rooms.  The Host is responsible for submitting a list of local hotels and contact 
telephone information to the Regional Assistant Commissioner, Operations, to be 
included in the Manager’s Tournament Information Package (MTIP).  Keep in 
mind that, by contract, the Host is responsible to provide, at no cost, one hotel 
room for each set of (two) umpires, and a hotel room for the Southeast Regional 
Representative. 


